Catatan

Tunjukkan catatan dari 2008

BACK TO SCHOLL!!

Tajuk cm gempaq jerk..tp tak gempaq pon.. aku dah mai balik, harap hang pa semua ceria n sehat2 selalu ne... cau cin cau..

Bertuah Menjadi Seorang Wanita

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."


2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.


3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.


4. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.


5. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.


6. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.


Attention!!!

Pemberitahuan

Assalamualikum dan salam sejahtera,

Dengan ini, aku ingin membuat pengumuman bahawa teratak buruk aku ini akan berehat buat sementara waktu sehingga selepas cuti Awal Muharam, ini kerana aku bercuti selama 5 hari, diulangi 5 hari ...hehehe..kepada sesiapa yg menyambut krismas tu "Merry Crismas dan kepada semua umat islam Selamat Menyambut Tahun Baru Islam"..moga bertambah rezeki kita pada tahun hadapan amin...jgn lupa baca doa akhir n awal tahun tau..

Dengan ini sesiapa yang windu kat celoteh aku dan diriku ini diharapkan bersabar ekk (ada ker yg windu tu..huhu)

Salam sayang dari eiza utk semua
kau la yang kusyg di dunia blog ini.;-)


Wassalam.

KEBESARAN ILAHI

Imej
SubhannAllah..Maha Suci Engkau Ya Allah... menjadikan matahari yang bersinar menerangi duniawi, memberikan aku kesempatan melihat kehidupan yg ada dia atas muka bumi ini, aku bersyukur Ya Allah, dpt melihat indahnya matahari terbenam diufuk barat, dan indahnya bulan dan bintang bercahaya dimalam hari..
melihat pemandangan ini di satu daerah yg bernama "pagoh"

walapun bukan di lihat dipantai, namun keindahannya menambat hatiku..


Cinta@ Vs Suk@

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang... Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira... Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga... Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja... Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta,
kita akan kaku... Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka,
kita akan tersenyum... Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata. .. Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja... Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu... Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar... Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta... Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka... Bila orang yang kita cintamenangis, kita akan turut menangis... Bila orang yang kita suka menangis, kita akan turut membuat dia gembira... Perasaan cinta bermula dari mata, Perasaan suka bermula dari telinga... Jadi, jikalau kita berhenti …

Why we must use English in IT?

The anwser is...
This is because the whole world uses the language as an information and/or technology language. How dangerous it will be if we try to use Bahasa, especially in school. See example below:

Hardware = Barangkeras

Software = Baranglembut

Joystick = Batang gembira

Plug and play = Cucuk dan main

Port = Lubang

Server = Pelayan

Client = Pelanggan


Try to translate this:

English:
That server gives a plug and play service to the client using either hardwareor software joystick. The joystick goes into the port of the client.

Now in Bahasa:
Pelayan itu memberi pelanggannya layanan cucuk dan main dengan menggunakan batang gembira jenis keras atau lembut. Batang gembira itu akan dimasukkan ke dalam lubang pelanggan.


Now you know..... WHY.....


P/S - masa aku kat colege dulu pon selalu translate ini gadget...hehehe

@Ku N@k MoNiToR B@ru

Imej
N@k MoNiToR B@ru
nie la tpt bertapa aku kat opis, tp kan yg tak sonok nya, monitor aku tu tak canggih mcm nama syarikat aku, yg kata dah join big group kat asea tenggara nie...ermm..ckp jerk lebih tp action takdak pon...mencinya.. monitor lama tu dh makan byk space kat meja tu, dgn tel lagi, barang2 keperluan aku lagi adeii...susah aku nak buat keje ...tu dlm gambo tu bila aku buat keje menaip..siap kene sorok lagi draft tu bwh komputer..cian kan kat aku..korang rase ptt tak aku mintak tukar monitor baru..sapa sokong, angkat punggung..aku nak kira baper yg sokong aku...cian me kaceh..
Bacalah Wahai lelaki........

Seorang suami sedang mencari-cari helah untuk membolehkan dia berkahwin lagi. Antara alasan yang diberikannya:

Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah
Isteri : Kenapa pula?
Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, "satu" is one, "dua" is two, "tiga" isteri (is three). Baru betul dan sah!.
Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris, terutama tentang "singular" dan "plural"
Suami : Berkenaan apa tu?
Isteri : Satu tu "Singular"; dua atau lebih "Plural"
Suami : Contohnya?
Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural. Apa bezanya?
Suami : Ohhh... tambah huruf "s" untuk yang plural
Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang
Suami : Macam mana pula boleh sama?
Isteri : Satu isteri abangMAMPU, jika dua isteri dah jadi plural, maka abangMAMPUS. tambah "s" je, kan ?

Lepas daripada tu, si suami tidak pernah lagi berceritakan hasratnya untuk berkahwin lagi

Keletah AnaK Sedara..

Imej
LeTiHnY@
Weekend semalam nie rmainya org nak belajar merempit..aduii letih benor rase badan nie, mcm kene pijak2 jerk rase, sakit semua...balik pon dah tak awal cm selalu, lewat jerk, so nak bagi release tension jap lepeh abis koja...aku ikut abg long g jejalan kat batu pahat petang ahad tu, sesambil akak iparku nak g tgk tempat dia nak ujian undang2 esok..
Dah abis g tgk tpt ujian ngan tgk batu di pahat, kita org pon g la Carefour Duniaku itu, sesaja hendak berjalan..so inila gambar yg sempat aku snap dari hp kamera ku..kita layan ekk...




Masuk jerk dh nampak binatang nie.. igt aku leh naik ... teruja gak nak try





La rupanya utk dak kecik jerk, so nadira la untung ibu dia nak belanja tunggang itu binatang... tgk la, dia bwk asyik cm nak rempit gamaknya.. abg uda pulak jd tukang tgk jerk ..hehe




eh, bila pulak carefour ader model kuali nie..wakakaka... akak long dgn gayanya ingin menjadi model iklan kuali cap bunga raya.. ader ker kak, org nak beli tu..huhu




ha, nie lagi sorang..mak lang nya (aku l…

Menj@W@B T@G CiKGu Tuy@ PUL@K..

Aduhh..aku kene smash tag byk kali nie..waduh2..bisa jawap apa si... 7 fAktA TeNtAnG AkU.. 1. aku wanita (semestinya) 2. aku pandai potong rambut sendiri (bila panjang, kerat bwh jerk leh la..hehe) 3. aku yang suka makan aiskrim mangkuk besar 4. aku yang chubby (yer ker?..cm dah gemok sgt jerk ) 5. aku yang suka buat org happy 6. aku muka kelakar (betol ker?..korang tafsir sendiri la) 7. aku yang suka makan tak ikut time (padan muka kene gastrik) 7 pErKaRa MeNaKuTkAn AkU Di dUnIaWi InI.. 1. tak boleh beranak (nauzubillah jauhkan la) 2. ular getah (ee geli aku) 3. xcdnt 4. takot kene cubit ngan mak (cakit siot bengkak seminggu) 5. tsunami n gempa bumi (takotnya) 6. hujan tak henti (aku sakit pale kene ujan) 7. bila ayah aku marah (nangis tu aku) 7 LaGu YaNg PaLiNg Aku SuKa.. 1. Nubhan Af6 - Ada Untukmu 2. Purple - Sampai Hujung Nyawa 3. Ella feat Shah - Ku Merindu 4. FiQ - 3 Malam 5. Yuvie n the Nuno - Menjaga Hati 6. Radja - Jujur 7. Iman Ajmain - Seribu Tahun (dlm koleksi MP3 aku) 7 pErKaRa YaNg AkU SeLaLu …

Pemilihan huruf pertama pada nama

Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.
A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E
Pandai dan penuh pertimba…

T@G!!

Ini tag kedua dari En. Jiwa Kaco..nak jawap per nie...tak per aku terjah jerk la eh

a) 7 fakta tentang aku

- aku anak bapak (yer ker?..kene tnya bapak aku la)
- aku suka tido (tak kisah bila2 jerk boleh..huhu)
- aku suka baca novel
- aku suka cakap kuat-kuat (baik korang jauh2 skit dr aku nanti sound trouble lak)
- aku suka merempit (tapi tayar 4 lah)
- aku suka buat lawak
- aku suka gigit gula2 (reput dah gg aku)


b) 7 perkara menakutkan aku diduniawi ini

- aku takut klu mak dan ayah aku jatuh sakit (sebab aku jerk yg ader kat umah)
- aku takut kene sambar petir (selalu nyorok masa bunyi petir)
- aku takut tikus mondok (selalu kco aku masa tido)
- aku takut tak ader pasangan smpai tua
- aku takut tak dpt settle hutang (keliling pinggang tu )
- aku takut tetiba jadi tak siuman
- aku takut tak dapat main tenet bila bosan kat opis


c) 7 lagu yang aku suka

- Aurora => kumpulan Estranged
- Ayat - ayat cinta => Rossa
- I'm yours => Jason Mraz (tul ker nama dia)
- Puspa => ST 12
- Tanpa => 6ix…

PenGorB@n@n Si iBu

Imej
Mother is Mother...risking her life to save her kid..









binatang pong taw syg anak...

manusia skang?????

hampehh..........






P/S - Atas kesilpan teknikal gmbar first, si ibu turun dr pokok tak dpt dipublishkan. Harap maaf.

K3K@L S3H@T

Health- Important Tips

1) Answer the phone by LEFT ear.
2) Do not drink coffee TWICE a day.
3) Do not take pillswith COOL water.
4) Do not have HUGE meals after 5pm.
5) Reduce the amount of OILY food you consume.
6) Drink more WATER in themorning, less at night.
7) Keep your distance from hand phone CHARGERS!
8) Do not use headphones/earphone for LONG period oftime.
9) Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning.
10) Do not lie down immediately after taking medicine before sleeping.
11) When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

Cerit@ mer@pu k@l@

cerita berkisar di sebuah kem askar dimana seorang jeneral terhendap-hendap umpama nak skodeng anak dara mandi untuk menyiasat staff perempuannya yang dilaporkan menghasilkan karipap dengan cara yg agak menjijikkan.

setelah di intip, memang benar didapati staffnya itu membuat karipap dengan menggunakan set gigi palsunya sebagai acuan karipap.

Lalu dgn tak semena-menanya disergah staff nya itu.

jeneral : jenab, dah lama saya terima laporan ttg awak buat karipap ni. memang sah awak seorang pengotor….
jenab : tuan baru tengok saya buat karipap..tuan belum tengok suami saya buat donat..( sambil menunding donat di atas meja yang berlubang di tengah )….

agak-agak macamana suami dia buat donat,ye…


moral : jangan makan donat yang berlubang besar

Tak seperti yang ku jangka

Imej
Kenduri Kahwin


Sabtu lepas aku beriya2 nak pergi ke jemputan kawin seorang teman..tapi apa yg terjadi tak mcm yg aku sangka... hr tu aku cm biasa kene jadi perempit jalanan dan kebetulan jugak keta kecil ku meragam pulak ..so semua perjalanan keje aku hr tu terlewat dr jangkaan..per nak buat kan dh nasib..pastu cuaca lak cm sedey2 nak nangis gitu ...walaupun dh terlewat aku tekad jugak nak pergi ke wedding tu..so, padan la muka..

bila mana ini yang terjadi, smpai je buffet dah kureng..
smpai2 ujan turun ngan lebat n kawasn khemah makan jadi sawah
smpai2 pengantin dah abis bersanding
smpai2 pengantin dah duk berduan dlm bilik
padahal kat luar ni berduyun lagi org dtg nak jumpa dia
Yang paling sakit jiwa dan raga aku nie..
bila kita nak ajak bergambar jap
dia bg seribu alasan, dah bukak tudung la, bla..bla..bla kesian anak murid dia merangkap adik kwn aku..
mesti dia kata tak patut cikgu dia buat cm tu kat dia bila kwn2 cikgu dia dtg ..dia leh bersiap lak pkai tudung bila salam kita org cm nak tak…

PeLik t@pi BeN@R

Imej
10 Restoran Yang Aneh Di Dunia

Macam-macam idea digunakan untuk nak majukan restoran ..

so mari la kita tengok cm ner dia org nak kasi terkenal.

Sesapa yang dah tau, tak per la bagi peluang org lain tahu pulak yerk..


1. Cannibalistic Restaurant ( JAPAN )




"Nyotaimori" (ertinya "female body plate") adalah salah satu nama restoran di jepun yang menyajikan sushi dah sashimi di tubuh mayat wanita. Tubuh mayat ini dibuat dari makanan dan diletakkan di meja makan seperti di rumah sakit. Pengunjung boleh memakan bahagian tubuh mana saja. Tubuh yang dipotong akan mengeluarkan darah, sama seperti potongan tubuh manusia. Restoran seperti ini memang sesuai buat manusia kanibal seperti Sumanto.


2. Toilet Restaurant ( TAIWAN )




Marton Theme Restoran, di Kaohsiung ( Taiwan ) menyediakan nuansa TOILET bagi pelanggannya. Dekorasi ruangan, kursi dan tempat makan yg digunakan persis seperti di toilet. Meja dibuat seperti bathtub, dan makanan yg disediakan diletakkan di piring dan mangkuk y…
Imej
NoSt@lGi@ SeM@l@M Ku abadikan potret hati ini di blog ku agar aku tak lupa pada jasa mereka kerana telah menjaga aku smpai sekarang (x malu dah tua2 pun nak kene jaga..huhu) i luv u all...muah!


budak comel yang tgh mak aku dukung tu adelah aku.... (hehehe perasan) umo aku baru 3 tahun x silap pic nie diambil masa hari raya kat umah taiping



Mak dan ayah aku baru ader dua orang anak masa nie aku lum ader lagi Comelkan mereka...inilah famly aku


P/S - Korang rase wajah aku nie ikut muka siapa?

S@L@M @iDil@Dh@ Bu@t SeMu@

Imej
08.12.2008 bersamaan 09 Zulhijjah 1429 S@L@M @IdiL@dH@ Dari EIZA untuk semua

Untuk Renungan Bersama

Untuk yg telah, akan atau belum berumahtangga
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapatapa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita,bahagianya org itu…

aduhai...kene tag

aku tak reti nak jawap nie..so aku hentam la yerk wahai encik jiwa kaco..klu slh tu sori k.

1. What are you wearing? Baju kurung


2. What did you do last night? Tido


3. Favorite Memory with significant other?
Dapat first present teady bear besar dr someone special masa birthday ke -24thn


4. Last gift received? dpt anak patung kecik beruang coala dr Australia


5. Describe the last picture you were in?
masa farewell kwn opis, mcm2 aksi ader


6. Last thing you ate?
Nasi goreng buatan sendiri


7. Last thing you drank?
Teh o panas buatan sendiri


8. What kind of underwear are you wearing? Alamak...tak mo jawap


9. What was your best vacation?
Lepak kat umah ajer..pastu tido, tido n tido :)


10. What are you most looking forward to in the next vacation?
Nak g Mekah ( x tau la leh dpt ker tak )


11. What is happening around you?
macam2, tp aku suka bila sunyi ...hati damai jerk..


12. What is your shoe size?
Kaki panjang la seingat aku saiz 7 kot.


13. Last event you dressed up for?
Semalam aku pkai baju blaus baru, lawa la j…

sapa leh bg tau aku..

tgh syok isi form tetiba kat form tu ader tulis Kecerdasan Trengkas: ___p.s.m. dgn Kecerdasan Menaip: ____p.s.m. iskh aku lemah tul la klu ada dua benda nie... aku rase dah cukup cerdas aku menaip nie ha, takkan tak cukup lagi cuba sesapa explain kat aku dua benda nie...me kaceh..

dia

dia : Assalamulaikum, hai syg apa kabar? aku : Walaikumsalam, awak apa kabar , lama tak dengar berita? dia : ader sibuk skit, sekarang abg kat selayang dekat umah abg, abg sakit. aku : yer ker, sakit per?..teruk ker keadaan dia? dia : alhamdulilah dah berubat kat Darussalam nampak dah ok skit.. aku : alhamdulilah, awak per cerita sekarang?..bila nak kawin? dia : malas nak fikir lah, nak tumpu kat keje dulu kumpul duit.. aku : yer ker, mana pegi awek2 awak tu.. dia : mana ader, dia org tak serasi lah ngan sy... aku : owh yer ker.. dia : abg nak tackle ayang, tapi abg teringat kata2 ayang dulu.. aku : aper dia ekk? dia : yer la sapa la kita kan..bukan keje kerajaan ... aku : awak tak nak cuba tackle balik? dia : boleh ker ? ader peluang ke?...mak ayah cm ner? aku : awak tak cuba lagi , mana awk nak tau ? dia : ermm..ayang abg nak... aku : nak aper?..ha tu pepagi tu nak g bilik termenung la tu .... dia : ha, pandai nya ayang...terharu abg.. aku : pasal pulak? dia : yer la, dlm 10 belum tentu ader satu yg cm…

cerita pendek

Imej
masa aku bukak email nie yg aku jumpa...
jom la kita amati sesama cerita pendek nie..







Sepi

Imej
Seandainya dia boleh kembali kepada ku, akan ku jaga dengan sepenuh jiwa ragaku, kasih sayangku, cinta hatiku, tapi kini dia bukan milik ku lagi, dia sudah ada peganti diri ini, mampukah aku teruskan perjalanan ini tanpanya?.. jiwa terseksa berjauhan dengannya, hati merana tak dpt cinta kasihnya, dan kini aku sepi kembali tak tau sampai bila...

bershopping sakan

Imej
(bukan untuk di jual..tp untuk di pkai sendiri..cantik tak? :))



Semalam lepas abis keje aku teringin sgt nak g Summit, aku ajak imah teman kan aku utk servey hadiah wedding kwn2 aku...memula ok la jejalan jerk tgk kat kedai hadiah...pastu g makan..lepas makan g jalan2 lagi tgk baju...tgk dak2 st john ambulans ada buat even kat stu..pastu smapi jerk kat the store..tetiba kami nampak tag harga jualan murah yg mmg amat murah..tp lupa la nak ambik picnya...hehe...lain yg nak di beli, lain pulak yg dishopping..imah leh shopping baju smpai 5 helai.. dan aku pulak smpai 4 helai pasang baju aku pi balun beli...kebetulan masa hr semlm tu last day dia buat promtion harga semurah itu ...so nak wat cmner..kat luar baju2 mcm tu susah nak dpt harga semurah ini..dah ader depan mata tepuk dada tnya selerakan..:)

gara-gara makan lambat

Imej
Garam untuk masalah perut cm aku..

Sabtu lepas aku makan lambat dan lepas jerk aku makan dgn ina dekat marrybown aku terus dpt effect sakit perut yg amat dasyat..mcm nak meletup rasenya perut aku... igt nak pinjam pc ina nak ubah blog aku yg tonggang langgang tu..rupanya aku tak dpt menahan rasa sakit perut yg amat sgt...pulak tu dekat tpt ina ader masalah lah pulak toilet dia..so aku ambik keputusan balik umah secepat yg mungkin...masa dlm perjalan yg hampir dekat 30 minit tu ..dh macam aper jerk perut aku..aku cuba2 ubah posisi supaya leh selesa...ermm smpai kat umah aper lagi ..tak nyempat2 masuk toilet..start aku masuk toilet dekat dua jam baru aku kuar...Ya Allah teruk tul sakit perut aku hr tu..smpai lepak aku dibuatnya..smpai aku tak leh nak tolong mak aku masak, sbb dia pose hari tu..aku dh lepak sgt..mujur mak aku ader lagi simpan garam ubat utk sakit perut tu... alhmdulilah mujarab... aku rest 30 minit lepas tu dah ok ..klu tidak berumah la aku kat toilet tu entah smpai kul …