Erti politik dikacamata budak 9 tahun

Sebuah keluarga dari golongan pertengahan, dimana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang lelaki berusia 9 tahun dan seorang perempuan berusia setahun. Segala urusan rumah di kendalikan oleh seorang pembantu rumah Indonesia.

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 9 tahun itu bertanya pada si ayah, "Ayah, apa itu politik?".

Tersedak si ayah mendengar persoalan anaknya itu. Jawab ayah, "Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?

Kelipok-kelipok mata si anak kejam celik. Memang tidak faham. Lantas si ibu mencelah, "Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba faham okay.

Jadi semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama Abdullah itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis.

Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan kebilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang 'membelasah' (sendiri mau paham la...) si pembantu Indonesia itu. Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan esok pagi, si ayah bertanya, "Dah faham apa itu politik?.

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, "Dah!". Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu.

Lantas si ibu mencelah, "jadi apa dia politik tu?".

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. "sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat di abaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik".

Kali ini mata si ayah dan si ibu pulak yang kelipok-kelipok pejam celik.

Ulasan

Tink berkata…
emmmm mcm mana nak di smpulkan ek..,
tapi bdk tu sungguh bijak!!!
bapak die patut die sembelih heheheheh!!!!
eiza in the house.. berkata…
tink
- tula pasal..mmg sekarang rmai rakyat2 yang bijak sna..hehehe
apei berkata…
bijak bijak.. budak ni minum susu aper?
eiza in the house.. berkata…
apei
- erkkk..tak taula..susu badan kot :)
besi berkata…
hehehhe........namun tidak semua ahli politik beperangai buruk...ada yg betul2 berjuang utk rakyat...kita yg kena pandai menilai.......
eiza in the house.. berkata…
besi
- tula kene pandang semua sudut..jgn pndag belakang je dak...kuikuikui..
Pengejar Masa berkata…
hehehe.. tepat sekali! politik mmg kotor
TuYa : berkata…
budak2 memang x reti tipu..deorg akan amik n simpan ape je yang org tua cakap..kita tipu pun dia igt betul..
eiza in the house.. berkata…
tuya
- yup, tu kalo nak menipu jgn depan bebudak..dia lgi tajam igtnnya..

Catatan popular daripada blog ini

perut ku oh mataku..