makanan yg pelik...



Malam tadi aku tgklah "The Amazing Race Asia" kat channel astro AXN..dia org diberikan tugas utk pergi ke Filipina dan menghabiskan satu task yg agak2 mencabar jugak la..dia org kene abiskan makan 8 biji telur balut.. korang tau tak telur balut tu ape?..

meh2, aku g tunjuk kat bwh nie..telur nie bukan telur biasa tau..telur yg dah agak2 nak matang dan dah ada bentuk itik atau ayam (pra matang) pastu direbus..nak muntah aku tgk mlm tadi.. sbb dia org kata ada rase bulu2..eeee tak doyan aku.




telur balut


Balut adalah telur itik atau ayam yang berisi embrio itik yang hampir sempurna yang direbus dan dimakan. Makanan ini sangat sering ditemukan di Asia Tenggara, seperti Filipina, Kamboja, dan Vietnam. Makanan ini dipercayai sebagai afrodisiak dan dianggap berprotein tinggi, balut dapat ditemukan di toko kaki lima pada malam hari. Makanan ini kadang disajikan dengan bir.

Kaum pria Filipina menganggap balut sebagai afrodisiak dan sebagai makanan yang meningkatkan virilitas alias keperkasaan pria. Harganya cukup murah, lima belas pesos (sekitar Rp 3000) untuk dua butir. Kalau di Jawa banyak kios-kios buka malam yang menjual "Kuku Bima" dan berbagai jamu tradisional untuk virilitas, di Filipina penjual balut adalah yang ditunggu-tunggu kaum pria. Pria Filipina rata-rata menelan dua hingga empat butir balut sebelum masuk kamar tidur.

"Itu porsi untuk istri," kata seorang teman Filipina yang pernah bekerja di Bengkulu kepada saya. Kalau dengan pacar, porsinya harus lain. "Makan sepuluh butir balut, lalu dorong dengan dua botol bir. Wah, khasiatnya akan lebih mantap daripada menelan Viagra 100 miligram," katanya sembari senyum lebar. Entah membual, entah tidak. Saya rasa, saya tidak perlu membuktikannya.

Dalam bahasa bahasa Tagalog dan bahasa Melayu (termasuk bahasa Indonesia), balut (balot) berarti "membungkus".


Notahati: amacam korang berani ker nak makan?..aku awal2 dah surrender..huhu

Ulasan

eddie dewanaga berkata…
pernah tengok benda ni dulu, maid kepada seorang rakan gua
(cina) berasal dari filipina, pulang bercuti...

dia bawak untuk suaminya yg bekerja di singapura.
eiza in the house.. berkata…
eddie dewanaga
** bro mcm tak smpai hati tau nak makan..sbb dah ada bulu tau.. itik atau telur ayam tu..masa program tu tgk dia org makan smpai muntah2..huhu
AL berkata…
salam..eiza.

wah..eeee..tapi..mcm2 mcm eiza ya..
tq singgah anaklaut.:))
caluk@cencaluk berkata…
kau nak ker, nanti aku buat guna telur katak he he
eiza in the house.. berkata…
Anak Laut
** eiza tak nak makan..geli..

Caluk@cencaluk
** telur katak??..aku nak tgk ko makan dulu caluk..dah 8 biji ko makan baru aku try test..huhu
dina berkata…
aku penah tengok dlm 3R, selamba je si Selina tu makan telur tu wei... tapi aku tahu, kadang2 makanan yg nampak pelik, enak bg sesetengah orang
caluk@cencaluk berkata…
eiza --> he he aku buatkan aje, kau lah try test kih2
eiza in the house.. berkata…
Dina
** tulah betul tu..
entah cmner rasenya..
tp aku mmg tak tergamak..
tgk ulat yg putih tu pun belum tentu aku nak makan..klu tak iye2...
eiza in the house.. berkata…
caluk@cencaluk
** mana aci cm tu..ko yg buat ko kene rase dulu..baru aku follow..:P
ai berkata…
Aku adalah pemakan yg agak xtream. Tp kalau ada rasa cam bulu2 takmo aku! eeeeeeeeyeeeeekkkkk!
eiza in the house.. berkata…
Kak Ai
** a'aa, semlm dia org kata melekat bulu itik tu kat gg...agak meloyakan..
azmi yusof berkata…
semuanya ada tujuan tertentu...
matakucing berkata…
hehe makanan lain byk lagi la eiza huhu goli tokak den ngk eh
cikin berkata…
eeeeeeeeee... cm makan bayi yg dh jadi je..
maiyah berkata…
salam.. uwekkk!.. heee nengok jer dah loyar
azman berkata…
hang baru tengok AA tuh? ketinggalan ketapi tul..


btw buruk2 balute tu, dah sampai ka US gak,
time2 Fear Factor dulu..
meo188 berkata…
cicah dgn budu sedap kot..
KUNTONG berkata…
maaf saya tak nak makan kalau diberi, kerana takut orang lain tak dapat. He....he...he.
Zaidon berkata…
macam2 ... :)
Abelitokjoro berkata…
salam eiza... thank that all.. pelik kan manusia ni.. makan entah apa-apa.. kalau kat somalia.. ke.. kat afrika yang negara dia orang susah nak dapat makanan.. ye jugak.. ni makanan yang elok..belambak... dunia..dunia..
el berkata…
telur balut ni mmg fofuler
kat filipin...
aku pun x sggup nk mkn
ishhhh giler kentang tol

Catatan popular daripada blog ini

perut ku oh mataku..