shopping yg pelik..

salam kengkawan...

hari sbtu hari tu aku g carefour batu pahat..tu pun sbb teman akak sue..kwn serempitan g belanja..bukan sekejap2 dia belanja makan dua jam...
letih aku dibuatnya...aku nie lain skit...bila nak beli brg tak adalah nak tgk satu2 details sgt..jenis kak sue nie...jenis nak budget2.. sbb dia kan further stdy ..so byk koskan..ngan anaknya yg 5 org tu lagi...mmg kesian..


byk jugak item yg kita org beli..aku pun tumpang sekaki juga..beli brg skit2..dah alang bwk troli tu kan...pastu lepas jerk kak sue ambik 2 bungkus besar pampers anak dia..kita org didatangi oleh sorang pompuan nie...dia kata "kak, nak g byr brg ekk...leh tak swap pkai kad kredit sy?.."...aku ngan kak sue tercengang..ape kejadah pompaun nie baik sgt..dlm pale otak aku ckp cengitu...pastu dia bebel2 ape ntah ngan kak sue...


dia kata dia n laki dia ada buat bisness htr pampers, brg2 harian yg lain ke kem2 askarlah..umah anak yatimlah, hospital lah...ntah la aku tak paham..bisness ape ntah dia..pastu dia kata tpt2 cm nie susah nak beli byk2 brg2..paling kuat pun 2 items..kak sue ckp dah dua kali dia nmpak org tu tegur dia kat tpt yg sama...memula kak sue takut gak...tp org tu dah sibuk2 jerk nak tolak troli kak sue, biar jerk la....kak sue kata klu dia nak ambik brg kita org pun pkai kad dia ..kita org tak rugi ape2...kak sue ckp, agaknya dia nak ambik pampers lagi...tp bila settle byr..tak ada luak atau lebih pun brg kita org...pening..


cuma aku mushkil kat sini..buat ape nak tolong swap pkai kad kredit diakan...pastu dia nak duit tunai dr kak sue...hai pelik2...korang penah terkene tak mcm nie?...ape yerk sbbnya...bisness ape leh buat cmtu...nie masih pening pikir pasal nie..sbb tak tau ape sebenarnya pompuan tu nak..

Ulasan

eddie dewanaga berkata…
mungkin ada muslihat tu eiza,
sekarang ni mcm2 sindiket kad2 kredit palsu dan kad curi.

berhati2 ye...
Ivy Metaga berkata…
kena hati2 tu, mungkin tu salah satu cara mudah untuk orang senang dapat cash....
kad kredit tak perlu kuarkan wang, jadi dgn cara macam tu, senang dia dapat cash dari org yg dia minta tolong tu....hati2 yer...
eiza in the house.. berkata…
eddie dewanaga
** tu eiza tak pastilah bro..
tp bila check brg.. semua yg kita org punya..org tu tak ada ape2 pun yg dia beli..bila di tnya suka2 nak byr pkai kad kredit..ape jadah...tp kan kad kredit guna tandatgn..cmner leh lepas?..
eiza in the house.. berkata…
IvyMetaga
**hmmm...betul jugak kata Ivy tu..nanti eiza pesan ngan kak sue suh hati2, sbb dia tu selalu shopping sorang2..thanks =)
mamai berkata…
tu kad kredit palsu kot heheheh tak pun dia nak mata ganjaran la tu...
el berkata…
org tu nk pki cask belanja segala brg2 tu..heheheh kot..terdesak

igtkan org tu nak byr segala brg yg kakak ko beli tu..hehehehe

eiza ..kamoo mai x nti konvo utm..aku akan ke sana 17hb ni..adek ipo konvo..saje je tye..kot2 leh jpe jap..kahh
mbe ade point.....

dia nak tmbhkan point le tu...
caluk@cencaluk berkata…
sama ade nak kolek point cc, atau baru jumpa cc tu tepi toilet ha ha
Hidemichi berkata…
dia nak cash la tu. pasal kalau dia cucuk ATM guna kad kredit tu charges berganda!
F A R Y N berkata…
pasal ni..
aku pun suka bayarkan barang2 kawan aku pakai cc aku..then amik cash dari diorg..sbbnya aku nak kumpul points..sbbnya ley redeem barang2 yg best ;)
i.am.belle berkata…
owh kalau aku, sori tak mahu. melainkan kawan2 sendiri okeylah kita faham.

mcm2 peel manusia nih.
dkama berkata…
hahaha dia nak pakai cahs la tuh...
D'Rimba berkata…
Ya, mari kita sama-sama hijaukan alam ciptaan ilahi...
coklat panas berkata…
macam penipu je tuh..
yela,dy swap pakai kaaaad kredit palsu,then amek duit tunai dr akak..
KUNTONG berkata…
: السلام ايزا

لاكي ساتو اد فنيفوان اياله كوريس دان منغ . اين برلاكو دتمفت لتق كريتا كيه 4 .
eiza in the house.. berkata…
mamai
**..itu mmg tak pasti..tp masa dia borak ngan kak sue..yer2 jerk dia ckp dia jual susu n pampers ngan harga murah dr kat cara4 tu..

el
** mungkin kot el..dr kita org jerk dia leh dpt cash rm200 tau..pastu dia buat kat org lain leh dpt bape lagikan..

harap akak sue dia tak diperdayakan..

el..cmner nak g el..jauh le..klu dekat leh berdesuppp sekejap..thanks ajak eiza =)

jaja/bini the rock
** masalahnya dia tak ngaku pun..

caluk@cencaluk
** tak tau la tu..tp masa byr tu leh lak dia kuar jap g mana ntah..tukar kad krdit kot..huhu

Hidemichi
** yer la tu gaknya..fikir positif jerk lakan..

Faryn
** ooo..ko pun rajin ek..nasib ko jauh..klu dekat nak mintak tolong swapkan beli baju raya..hehe

i.am.belle
** tulah aku kata...tak ker pelik..nak point tidak..beli barang tidak..ape motif tak tau..

dkama
** ye kot dkama..bila kak sue tnya masa byr cash kat dia..dia leh kata suka2..tak ker ayat cm mangkok..

D'rimba
**terima kasih berkunjung kesini..hari nie pun eiza pkai baju berwarna hijau =)

coklat panas
** itulah yg akak mushkil..tp dia siap leh tukar2 no. tepon ngan kak sue..dia kata dia agen ape ntah..
pening2..

Pakcik Kuntong
** dulu masa eiza lunch dekat care4 pun eiza kene ngan kwn..kwn dpt hadiah masa gores dan menang tu..tp nak duit..ape daaa...senang nya nak tipu orgkan..
cj7 berkata…
kad kredit curik kot.tak pasal2 muka kamu yg masuk cctv nanti
eiza in the house.. berkata…
cj7
**erkk...ntah le..tp masa byr kita org mmg tak ikut dia..dah smpai luar baru jumpa balik...tp org2 dlm care4 tu yg bukan kwsn care4 kenal dia..
tak tau la nak klasifikasikan ini cerita sbg ape..
dina berkata…
aku pun mulai curiga dgn kakak itu... kenapa ek, dgn org tak dikenali pun nak main2 bg swap dia punya kad...mosyhkel!
StingRay berkata…
nak pakai cash la tu.ahhaha...




kalau claim kat bank..kena charge. =)
Mama Uda berkata…
salam perkenalan...

Aneh betul gelagat org tu.. mcm ada udang seblk mee jer.. baik berhati2..
takut dia guna kad kredit curik pulak..
zedmagel berkata…
Salam Eiza,

Pada pandangan saya, perempuan tu tak berniat nak menipu, dia cuma mahukan wang tunai sahaja, atau mencari mata ganjaran bagi mendapatkan bonus. Jika dia menipu kad orang yang dijumpainya pun dia akan menanggung sendiri.

Pada kak sue tak ada apa nak dirisaukan, dia memnayar gunakan wang dia bukan wang palsukan?

Apa pun tak perlu risaulah, itua perkara biasa. Jika gunak di ATM chargenya tinggi, tak ada salahnya menolong orang yang sedang terdesak dan susah.. Terima kasih Kak Sue kerana membantu sesama insan.
JMR berkata…
uiks..tu rezki dr langit namanyer..

xpon kred kad curik..saje dia nak dpt cash..
Precious berkata…
Dia perlukan cash, kalau kuarkan dr kad, service charge tinggi, tp kalau beli barang, service charge rendah jer, so dia amik cash dr kawan u dan service charge kad die rendah (beli barang). Di samping itu, dapat gak kumpul point utk redeem barang ... Agaknya laaa ... apa2pun mesti hati2.

Catatan popular daripada blog ini

perut ku oh mataku..