tajuk tak ada..

Dalam mencari jodoh..
patut ke, letakkan syarat akademik sbg kayu pengukur?..
cthnya dia ada degree ker, diploma ker..
spm aje ke atau sekolah separuh jalan?..
patut ke?..

Kalau dia ada degree sekalipun pndai ke dia handle kehidupan dia..
kewangan dia..diri dia..sikap dia?..

abis mcmne pulak ngan yg tak abis sekolah?..
yg susah tak penah g sekolah...

ada yg tak g sekolah tp pndai atur hidup dia..
smpai org igt dia ada "PHD"..
bukan pe'el hasad dengki ok..


entah la pada aku yg ptg diri kita sendiri..
tau menilai dgn sebaik mungkin..
tp dlm menilai susah pulak nak buat keputusan..
entah ape2 la aku pikir nie..


aku yg merapu
-kojah-

Ulasan

dina berkata…
wei, ada gak orang jenis gitu, syarat utk letakkan hantaran pun kena tengok taraf pendidikan... mcm hampeh kan... aku penah dgr salah sorg sedara mara aku cakap, adiknya ada degree hantaran 9k, kakak spm je, 5k dah cukup... poyo tak?
matakucing berkata…
apa da..tp mmg dah jadi trend cam tu la skrg ni..dah mcm perniagaan dah ..
dalam Islam di istilahkan sebagai sekufu... Sekufu memang dititikberatkan tapi yang menjadi kayu pengukur ialah ilmu di dada dan amalan yang dibina dari ilmu tuh, bukan sekeping atau dua tiga keping kertas sijil diorang... Enggang + Pipit = EngPit boleh ke? kalau boleh pun tak mungkin die jadi brekpit hehehe kita same2 mengarut KOJAH... PEACE...
i.am.belle berkata…
taraf pendidikan? hmmm...


bagi belle apa yg penting orang tu lelaki yg 'kuat berusaha' dan bertanggungjawab dalam kehidupan.


hantaran tinggi2 nak berlagak bagai pun buat apa.


p/s: dah nak kawin ke kamu? xD
mamai berkata…
kalau ada syarat macam tu aku rasa..ramai la yang tak kawin ahaks
zedmagel berkata…
Salam Eiza,

Bak kata pepatah - KALAU JODOH TAK KEMANA.

Ramai diantara kita memikirkan untuk mencari jodoh kita seharusnya memilih yang terbaik bagi diri kita.

Lalu kita memilih kelulusan tinggi degree / diploma dan sebagainya menjadi pilihan. Itu semua ukuran kelulusan.

Jika kita melihat manusia kaya dan berjaya, ramai diantara mereka tidak memiliki kelulusan akademik yang tinggi, usaha yang berterusan akan menentukan kejayaan sesebuah rumah tangga.

Jangan tersalah pilih - memilih kaca yang kita sangka permata.

Waah nampaknya adik saya seorang ni akan ada rombongan yang datang untuk meminang. Selamat bertunang.
T.u.Y.a berkata…
kalau le ade lagi maknusia2 yang berpk macam ni..nampak sangat pemikiran nya dangkal.
eddie dewanaga berkata…
ramai yg bilang diorang pilih yg cantik luar dan dalam, pandai sekolah tinggi2...

pada gua, secara peribadinya, cukuplah jika dia pandai bawak diri, pandai ugama(sebab gua kurang)dan yg penting, dia jenis yg biasa bersederhana.
Hidemichi berkata…
ada tak Akedemi Merapu?ekekeke..
KUNTONG berkata…
Eiza : pengalaman PC ya..tntng kelulusan DAN MNCARI JODOH ;ADA YANG ada degree atau master..tapi sombong dgn kelulusannya.LANTAS SEMUA ORG SALAH DAN DIA SAJA BETUL.(TAK SEMUA).
Tntang mncari jodoh : 1. setuju dihati,2.beriman.3.bertanggungjawab.
4.sederhana.5. kalau org jawa mesti ada tiga "RAS".
eiza in the house.. berkata…
dina
* kesiankan..ada ker hntaran ikut kelulusan..melampau..sori emosi aku..


matakucing
* ermm tula..tak tau nak ckp ape dah..


Rock_kapak in d house
* jom kita g karok nak mengarut..hehe

i.am.belle
* ermm..betul tu..tp tulah semuanya dtg dari diri sendiri dulukan..

- pasal hantaran maybe dari pihak pengantin atau pengantin sendiri..

- erkk...tak ada ape la belle..
cuma merapu time nie..huhu

mamai
* betul2..tapi itulah kenyatannnya..

Zedmagel
* tulah..sbb nak yg terbaik..
mmg org kaya bukannya ada kelulusan sgt pun..itu eiza mmg setuju sgt la..cuma takut terpilih kaca bukan permata..cmner nak buat tu..

- rombongan peminangan dah tersalah umah ..so tak jadilah nak tunang..
huhu..(gurau jerk)

Tuya
* still ada..

eddie dewanaga
* bro nak eiza crkan ker..hehe

Hidemichi
* iskh abg long angkat nie..
nanti la eiza masuk 8tv eiza buat ekk..wakaka


Kuntong
Pakcik thanks atas petua tu tp satu jerk tak paham..yg no 5 tu ape "RAS" tu..
fajridil adha berkata…
aik,mcm perli sy je.hehe. sbb sy mmg ada letak syarat mcmtu. ^_* awk nak laki awk nnt ada PHD ke?xde can la sy mcmni.. ^_^[my blog]
eiza in the house.. berkata…
fajridil adha
* pd kojah..tak ptg sgt.
yg ptg dia tau cmner manage diri n kewangan dia..so dr situ kojah tau dia ok ke tak..lagi ptg leh bimbing kojah dunia dan akhirat..amin :)

Catatan popular daripada blog ini

perut ku oh mataku..